Bästa medlemmar, Önskar Er alla ETT RIKTIGT GOTT, LYCKOSAMT NYTT ÅR!
Återkommer efter en tids tystnad och kan hälsa två nya medlemmar välkomna:
Napo Wildlife Centre, Ecuador. Beläget i Yasuni National Park i Ecuadors Amazonas, en av jordens mest artrika platser vad beträffar såväl fauna som flora. Företaget drivs i samarbete med Kichwa Anjanga – folket, som funnits här i årtusende. Utmärkta faciliteter. www.napowildlifecentre.com
Latitud 90 Chile. Presenterar det långa landet från Atacama-öknen i norr till glaciärerna i söder både för grupper och FIT:s. www.latitud90.com
Vår medlem Journey Mexico påminner oss om den märkliga migrationen av monark- fjärilar som sker årligen. Dessa vackra insekter tar sig då i hundratals miljoner från USA ner till Mexiko. De anländer till sina övervintringsplatser omkring den 1 november, de Dödas Dag, och sprider sig till ett antal platser, den största 4-5 timmars resa från Mexico City, uppe bland bergen. Här stannar de samlade i stora glänsande svärmar på lövträden, så många att träden ibland bågnar. Detta monark- fjärilsreservat nära staden Angangueo är det mest populära, men fjärilarna finns också på andra, mindre tillgängliga områden. I mars återvänder de så till Lousiana och Texas och längre norrut för att para sig, lägga sina ägg och dö. Larverna blir till vackra skalbaggar innan utvecklas till de praktfulla fjärilarna. Och så fortsätter deras livscykel! Man kan ta sig nära reservatet med fordon, men bäst är att rida sista delen. Journey Mexico arrangerar turerna. www.journeymexico.com
Mexiko har fått en ny president. Efter många försök har den vänsterpopulistiske Andrés Manuel Lopéz Obrador lyckats vinna efter en jordskredsseger. Det började inte så bra när han stoppade bygget av en ny, välbehövlig flygplats utanför Mexico City. Detta efter en ”märklig” folkomröstning där 1 % av de röstberättigade deltog. I övrigt har USA och Mexiko kommit överens om ett nytt handelsavtal efter Trumps nedläggning av NAFTA. Det återstår att se vad som händer nu med löften om stora infrastrukturinvesteringar och kamp mot korruptionen.
Fick just bekräftat att man i den mexikanska staten Puebla funnit templet där popoplaca-folket utövade den makabra ritualen till ära för guden Xipe Totéc. Vid ett altare dödades och flåddes offren; man tog av dem deras skinn. Präster inklädde sig skinnen och tillbad guden vid ett annat altare. Detta för att förbättra skördarna; avtagandet av skinnet representerade när majskolven öppnades för frukten, samt för krigslycka.
Längre söderut kan vi träffa på områden, som sällan besöks av turister, men som rekommenderas varmt. Jag tänker då på Colombias kulturella världsarv: San Agustín och Tierradentro. Båda ligger inte långt från staden Popayan i sydvästra delen av landet. Hit går det flyg från Bogotá, men trakten är svåråtkomlig och det fordras viss ansträngning för att besöka platserna, men det är det väl värt. Under oroligheterna i landet var detta område stängt för turister men de har nu öppnats och kan upplevas. San Agustín med sina monumentala stenfigurer föreställande gudar, människor och djur uppfördes ända från 3000 talet f.v.t fram till kort före spanjorernas ankomst. Man vet inte vilka kulturer som frambringat dem då ytterst få lämningar av bostäder eller andra tecken på dagligt liv har upptäcks. Tierradentro är en serie av gravkammare som uppfördes från 500 -900 e.v.t troligtvis av paez – indianerna, som fortfarande befolkar trakten. Gravkamrarna är av olika storlekar, dekorerade med höga pelare där geometriska figurer är tecknade i svart, vitt och rött.
Denna gång vill jag slå ett slag för CYNSAs turer runt den underbara Bariloche i Andernas sjödistrikt. De har ett antal endagsturer som bland annat inkluderar båtturer, buss/bil runt sju sjöar, den unika Arrayanes-skogen med ”Bambis”, hus, pittoreska små bergsstäder och byar. Ibland kan man bara behöva lugn och ro i ljuvliga omgivningar, äventyr finns det nog av. Vill man ha spänning kan man ta en av turerna från Buenos Aires ut till hästpolo- matcherna ”Polo Day”. Och vill man känna sig kulturell välj då ” Borges och Evita”: litteratur och politik! CYNSA har allt. www.cynsa.com.ar
Ser man på våra medlemmars stadsturer i respektive länder är utbudet enormt. Det finns turer för lokal mat, kultur och kulturpersonligheter, cykelturer, HOP-OFF- bussturer, månskensturer mm. Studera våra medlemmars websidor och frossa i utbudet.
Vår medlem Condor påminner om de nya bestämmelser som gäller för besökande i Machu Picchu. Allt för att skydda den mer än välbesökta ruinstaden. Det gäller olika besökstider med skilda längder på vistelsen inom området. Bäst är att kolla med Er agent eller www.condortravel.com
Den 2 juli i år kan man uppleva det märkliga fenomenet total solförmörkelse. Bästa platsen på vår jord är då Atacama öknen i norra Chile och det kända Sillaobservatoriet. Vår nya medlem Latitud 90 hjälper till med alla arrangemang. Detta är givetvis ett enastående tillfälle för den intresserade. Det dröjer nämligen 212 år tills det inträffar igen!
Just i dagarna uppträder den nyvalda brasilianske presidenten i Brasilien, Bolsonaro, på Ekonomiskt Forum i Davos. Som många andra skall han utrota korruptionen och utveckla landets näringsliv. Tyvärr ämnar han ge större möjligheter att skövla den oumbärliga regnskogen i Amazonas, dels med avverkning, dels med svedjebruk. Jorden lämpar sig för jordbruk endast under några få år, men därefter kan skogen inte komma tillbaka. Och utan Amazonas ”lunga” är vi illa ute.
Jag var på möte med Ecuadors ambassad tillsammans med ordföranden Bosse Svanberg. Man hade där en dubbelflaggstång med Sveriges och Ecuadors flagga. Jag kom då att tänka på ett tillfälle när jag under ett besök i Quito uppmanades visa respekt för flaggan:
I mitten av 1980-talet kandiderade León Febrero Cordero till presidentposten. Han uppträdde tufft på TV och på möten med pistol i bältet! Han ville ha hotellinvesteringar på det känsliga Galapagos och invitera utländska hotell-kedjor.
Min vän Rolf Blomberg var mycket upprörd, så även jag. Rolf bad mig intervenera hos den ecuadorianske ambassadören här Stockholm och påpeka vansinnet. Jag gjorde så, men LFC som han kallades vann valet. Han blev dock något lugnare efter segern, lade ifrån sig pistolen och ”glömde” hotellen på Galapagos. Men var ändå en ganska så katastrofal president. Hans kampanjledare blev sedermera ambassadråd här i Stockholm och vi träffades ofta. När jag skulle resa till Ecuador bad han mig ta med en present till presidenten. Han ville att jag skulle köpa en glasskulptur nere i mitt småländska ”Glasrike”. Jag förslog en skulptur av ett lamm efter hans namn ”Cordero”, lamm på spanska. Men det accepterades inte, det skulle vara ett lejon efter hans första namn ”León”, som betyder lejon!
Jag fick tag i ett lejon på Målerås och åkte till Quito. På planet blev jag ordentligt förkyld och när jag kom fram kunde jag knappast tala. Jag fick en tid för möte med LFC och infann mig med gåvan. En officer tog emot, frågade varför jag inte talade riktigt och tog mitt paket för kontroll. Efter en scanning var han inte nöjd och trodde att det kunde vara en bomb. Han kallade på en soldat som skulle öppna det och kontrollera. Paketet var vackert inslagen, soldaten hade grova händer och jag protesterade, men förgäves. Soldaten tog paketet och gick ut medan jag väntade. Han återvände med paketet, lika fint arrangerat som tidigare, jag tror inte att han ens öppnade det. Jag fördes då uppför trapporna, men glömde stanna och buga för flaggan efter första våning och blev bryskt tillsagd att börja min vandring igen!
Jag kom slutligen upp till presidenten. Min röst var nu näst intill obefintlig, bara ett kraxande. LFC tog vänligt emot gåvan, utan att öppna paketet. När jag inte talade begripligt tappade han helt intresset för mig, kallade på sin sekreterare som förde ut mig! Jag lärde mig att buga för flaggan.
LFC blev efter sin presidentperiod en alldeles utmärkt borgmästare för Guayaquil och gav staden den behagliga Medelhavsatmosfär den har idag. Jag träffade honom som hastigast där och kunde då tala begripligt med honom under någon minut. Sens moral; en dålig president kan bli en bra borgmästare.
I dagarna får Ni inbjudan till vårt årsmöte den 20 februari och så hoppas jag att vi ses den 12 mars på Hotell Mornington, då vi arrangerar DAL, Día América Latina, workshop med deltagande av utländska medlemmar och flygbolag.
På snart återseende och håll ut! Dagarna blir allt längre och i dag skiner solen här i Stockholm.
Med bästa LATA-saludos
Lalle