Cuba

Cuba blir alltmer populärt som destination nu när USA öppnat upp sin ambassad och släppt på sanktionerna. Man vill se ”det gamla” Cuba innan det blir alltför förändrat, vilket dock lär ta lång tid. Hur som helst så flockas turisterna till ön.

En av de många är vår medlem Reseskaparna som arbetar med pensionärsföreningar och har ett flertal resor till Cuba med Carlos Luna, ursprungligen argentinare, som var god vän med Che Guevara och kämpade med honom uppe i bergen och i slaget i Santa Maria. Carlos är en färgstark person, som också var den förste svensk att träffa den nye ”argentinske” påven Fransiskus. Själv träffade jag Fidel Castro under ett överraskande möte i Sri Lanka, där han var på besök.

Jag hade en grupp turister ute i en plantage och plötsligt kom det ett gäng spansktalande resenärer med några tydligtvis srilankesiska tjänstemän. Jag blev intresserad och närmade mig. En i gruppen, som stod litet avsides och rökte cigarr, såg precis ut som Fidel Castro. Jag närmade mig honom och sade halvt på skämt ; ”Är Ni kuban? Ni ser precis ut som Fidel Castro”. Han tittade upp och svarade; “Soy Fidel Castro” – jag är Fidel Castro”. Tablå!

Detta hände på 60-talet! Så nära kommer man inte en statschef idag!

[ww-shortcode-gap height=”25″ ][/ww-shortcode-gap]