Vill du läsa Lalle´s krönika på en PDF (lite lättare plus att du kan skriva ut krönikan), klicka här!
Kära medlemmar,
Vi lever alla i en fortsatt stängd värld. Om vi här i Sverige just nu har förhållandevis låga siffror, så tycks smittan vara inne i en andra våg med ökat antal konstaterade fall. Vad resandet beträffar kvarstår UD:s avrådan från resor till länder utanför Europa till den 15 november, men lär sannolikt förlängas. Trots de dystra tiderna har vi ändå viss ljusglimtar:
Vi har två ny medlemmar:
Via Natura, Ecuador, som koncentrerar sig på högklassiga arrangemang i Ecuador, på Galapagos, i Peru och Bolivia. De har Casa Natura, ett litet personligt hotell uppe i Santa Cruz högländer på Galapagos och den eleganta båten Montserrat för kryssningar. Montserrat tar endast 20 passagerare, har två naturalister och ett erkänt gott kök. www.vianatura.com
Tambo Blanquillo Lodge, beläget i ett privata reservat inom Manú National Park i Peru. Inom området finns en av de bästa ”colpas”( leriga strandbrinkar)i Manú, dit cirka tusen papegojor tar sig i gryningen för att få i sig den för deras matsmältning nödvändiga leran! Djurlivet i Manu är enastående, ett av jordens artrikaste områden. www.tamboblanquillo.com
På gång har vi också
Say Hueque Tours i Buenos Aires, med personligt upplagda program i Argentina och Chile. Grundat 1999 av reseentusiasten Rafael Mayer och man får känslan av ett synnerligen positivt företag. Hoppas de blir medlemmar. Vad betyder namnet? Sayhueque var den siste ledaren för mapuchestammen, som besegrades av spanjorerena i slutet av 1800-talet. På mapuche betyder hueque guanaco! www.syahueque.com
Våra medlemmar lägger om sina program, inför nya flexibla avbokningsregler och strikta regler för att skydda mot corona. Men de lever i en svår tid och ser förhoppningsfullt fram mot en snar ” eftercorona-tid”, då vi kan sända kunder till vårt ”Latinamerika. Vi har inviterat våra medlemmar till TNM, Travel News Market, den 5 november, ”coronasäkrad” med enbart bokade möten. Då WTM i Londondagarna innan kommer att arrangeras digitalt kan vi inte förvänta oss deltagare därifrån. Vi har till dags dato av förståeliga skäl inga bokningar. Via Facebook och vår websida visar vi på de många webminar, som flera av våra medlemmar inbjuder till. Det gäller att inte mista kontakten!
Däremot ser vi fram mot DAL, Día America Latina i mars 2021. Ecuadors ambassad har välvilligt bekräftat att man erbjuder sina lokaler.
Våra styrelsemöten äger rum virtuellt, till problem för de av oss som födda långt före teknikens genombrott (d v s undertecknad) och som dessutom bor i karantän i de djupa småländska skogarna, där framkomligheten för kommunikationer möter motstånd av skilda slag. Måtte vi snart få mötas ansikte mot ansikte!
Pandemin har slagit hårt i Latinamerika och den fortsätter att skörda sina offer även om vissa länder nu börjat öppna upp så smått. Generellt kan sägas att beredskapen, liksom i vårt land, var helt otillräcklig. Lägg därtill en allmänt negligerad sjukvård, splittrad mellan staten, regioner och privata företag.
Har studerat några av våra medlemsländer:
Ecuador, som hade en fruktansvärd start, där speciellt Guayaquil råkade illa ut och där myndigheterna inte hade minsta chans att klara situationen. Liken fick staplas på gatorna.
Nu öppnar man men smittotalen stiger, speciellt i Quito. Galapagos har fått grönt ljus. Men det fordras intyg och tester och eventuell karantänvistelse för ankommande. Så gäller också i andra länder, som öppnat sig. Undantagstillstånd har ersatts med hälsonödläge vilket betyder att utegångsförbud inte längre gäller. Flyg till och från andra länder fungerar, liksom begränsad turistverksamhet.
Ecuador hade också svårigheter att få fram medel för att täcka de hjälpbehov som behövdes både i sjukvård och ekonomi. Landet är dollariserat, US Dollar är landets valuta och man kan alltså inte devalvera eller trycka nya pengar. Utmärkt i sig, svårt nu. Speciellt som landet har stora skulder sedan förre populistiske presidenten Rafael Correa. Visserligen regerade han under en högkonjunktur, satsade på viss infrastruktur, men ökade också statsapparaten och mycket bara ”försvann” i mutor. Correa bor nu i högönsklig välmåga i Bryssel, men är anklagad för korruption och kan inte återvända till landet inför valen i februari. Hans efterträdare och ex-vän Moreno har försökt att klara ekonomin, men hans försök har strandat på uppror mot hans förslag. Han har nu fått lån och hjälp av bl.a IMF och kämpar för att kunna hjälpa de svagaste i landet. Läget är svårt och Moreno ställer inte upp i valen nästa år.
Peru har drabbats mycket hårt. Presidenten Vizcarra var tidigt ute med en total lock-down, då allt stängdes t o m gruvorna i avlägset belägna områden. Men sjukvården var negligerad. Det fanns få intensivvårdsplatser och man beräknade att 70 % av de anställda arbetade ”svart” och bodde i slumområden med stor smittorisk.
Landets ekonomi var god och hjälpinsatser kunde sättas in för såväl stora som små företag. 15 600 småföretag och micro business fick krediter. 6,5 miljoner hushåll fick krisbidrag. Detta i sig blev ett problem, då de flesta inte hade några bankkonton. Utbetalningarna kunde då göras via mobiltelefon, men Statsbanken, där pengarna måste dras, hade mindre än 1000 cash-maskiner. Nu har lockdown upphävts, gruvorna är i gång och ekonomin har fått ytterligare injektion. Men pandemin fortsätter och speciellt Arequipa är utsatt. Sjukhusen räcker inte till utan de sjuka får ligga i tält på torg och gator. Nationellt nödläge med regionala karantänbestämmelser råder till den 31 oktober. Peru inklusive Machu Picchu öppnar för besökare den 15 oktober, men med regionala bestämmelser.
Vizcarra upplöste parlamentet för ett år sedan eftersom de flesta medlemmarna ansågs vara korrupta och utlyste nyval. Tyvärr är de nyvalda inte bättre utan både höger-och vänsterkrafter driver en populistisk, anti-kapitalistisk politik, som kan förstöra det som åstadkommits. Vizcarra och Peru har problem!
Buenos Aires-området har fortfarande totalt lockdown sedan mer än fem månader, inga extra utflykter från hemmet. Såg siffrorna igår, fortfarande mycket höga. Alla internationella flygresor till och från Argentina är inställda.
I Brasilien bagatelliserade president Bolsonaro covid-19 och jämförde den med influensa, som snart skulle gå över. Avskedade sin hälsominister, blev sedan själv smittad. Smittade och döda ökar här snabbast på kontinenten och märkligt är att de yngre dabbas, 2 av 3 som förs till sjukhus i Rio de Janeiro nu är under 49 år. Internationellt flyg går, inrikes transporter begränsade och oregelbundna. Regionala bestämmelser.
De väldiga bränderna i brasilianska Amazonas har uppmärksammats. Bolsonaros politik att odla upp Amazonas är förödande. Vi kan och får inte förstöra Amazonas, vår ”lunga”. Under de två första veckorna i september upptäcktes mer än 20 000 nya bränder där. Detta betyder också att de fuktiga vindar och de vattenmängder som vanligtvis flödar ner mot jordens största våtmarker Pantanal har uteblivit och detta enormt artrika område har satts i brand. Man beräknar att cirka 17 % av ytan har förstörts. Mängder med kaimaner, tapirer, apor och fåglar har dött och uthungrade jaguarer med förstörda tassar hittar ingen föda! Träd och gräs brinner. Lägg därtill klimatförändringen. Betänk att populationen av vilda djur i Latinamerika gått ner osannolika 94 % sedan 1970. Avskogningen i Amazonas var på väg att minska, men så kom Bolsonaro med ny politik. Brasilien har blivit att varnande exempel.
Själv lever jag i karantän av det mera behagliga slaget. Bor, omgiven av löv- och barrskog med tillfällen till härliga vandringar, träffar då och då någon av de få byborna här, som håller behörigt avstånd. Har kunnat ta mig till fina sjöar för att bada och kunnat glädja mig åt att covid-19 drabbat vår region förhållandevis milt, vi ligger i bottenskicket beträffande smittade och avlidna. Idag har vi ingen coronapatient på sjukhus för behandling.
Mina latinamerikanska kontakter odlar jag genom att slå mig ner i mitt allrum och betrakta minnen från resor. Här finns gamla vävnader, som beskriver livet Peru och Ecuador, här finns molas från cuna-indianerna i Panama, tavlor av colombianska målare, i ett skåp ser jag små skulpturer föreställande Pacha-mama. Jag lever mig tillbaka till en kontinent som kom att kännas som hemma.
Basebo, Småland / Lalle Bz.