LATA-NORDIC, Latinamerican & Caribbean Travel Association Krönika Nummer 1/ 2022
Du kan också hämta denna krönika, som en PDF, om du föredrar det.
Bäste LATA-medlem!
Just när pandemin gått in i ett lugnande skede och restriktionerna tagits bort drabbas vi alla av en ny oerhörd händelse – krig i Europa! En ” galen” diktators imperiedrömmar sätter en kontinent och en hel värld i brand. Vi vet inte hur detta vansinnesdåd skall sluta, men det kommer att prägla våra liv för lång tid framöver.
Glada tillrop om ett fritt resande sätts i halsen och vi blickar framåt med oro. Hur skall det gå för vår bransch? Vad betyder alla de restriktioner som dagligen presenteras? Endast framtiden kan utvisa.
Våra blickar och tankar går västerut till de latinamerikanska länderna, som ju ligger på säkert avstånd från dagens krigshärdar från Myanmar via Ukraina till Syrien och Jemen och de afrikanska Etiopen, Mali och Burkina Faso, men som ändå kan bli involverade i den spända politiska situationen.
CUBA, NICARAGUA och VENEZUELA,
styrda av ledare med härskartendenser har goda relationer med Ryssland. Kreml har hintat om att förlägga styrkor till Cuba och Venezuela, även om det är osäkert. I Venezuela finns det sedan ett antal år uniformerad rysk personal som konsulter inom försvaret. En fabrik för Kalasjnikovs förbereddes men med pengarna försvann i alltför vida fickor! Nicaragua har erbjudits rysk hjälp med att krossa droghandeln, men gruppen i det fästningsliknande byggnaden i Managua leds av den ryske inrikesministern och tros vara inriktad på övervakning.
GALAPAGOS
marina reservat har utökats med ytterligare 60 000 km2, vilket fördubblar dess omfattning. Ecuadors president Guillermo Lasso, med medlemmar från deltagande länder, invigde det nya reservatet i januari. Under klimatkonferensen i Glasgow i november ifjol nåddes denna överenskommelse mellan ledarna för Colombia, Costa Rica och Panama, vars marina kuster inkluderas.
Områden upp till Cocos-öarna i Costa Rica kommer nu att vara skyddade. Reservatet skall patrulleras av personal från Galapagos national Park med inslag av flottan. Ytterligare hjälp kommer från flera länder, till exempel så har Tyskland satsat 70 miljoner US för att hjälpa till med övervakningen.
Allt fiske i den långa migrationsvägen upp mot Costa Rica är förbjudet, liksom fiske med långrev, där ofta delfiner och sköldpaddor fastnar, i tillåtna delar av reservatet. Områdets betydelse är enorm då en väldig bergskedja sträcker sig under vattenytan upp till Panama och Costa Rica, vilket är nyckeln till det rika marina livet, då den pressar upp plankton som är nödvändig föda, mot ytan.
Låt oss så se på ett litet välskött land, som länge har varit en förebild på den sydamerikanska kontinenten.
URUGUAY
är en förlängning av den argentinska Pampas med sina slätter, estancias och gauchos. Den lite ” tråkiga” huvudstaden Montevideo bekräftar detta genom sina många statyer med motiv från immigranternas färder ute på de stora vidderna. Landet är en demokratisk förebild.
Av de spanska erövrarna fick det namnet ” landet utan vinst” eftersom där inte fanns några värdefulla metaller och inte något billig inhemsk arbetskraft. Invandrarna blev en homogen befolkning, vilket hindrade den ojämlikhet mellan raser som förekommer i andra områden. Redan kring sekelskiftet 1900 hade landet genomfört samhälleliga reformationer som var unika för kontinenten. Religion skulle inte blandas med politik. Skilsmässa legaliserade redan 1907.
Idag är mer än 37% av befolkningen agnostiker eller ateister, samkönade äktenskap tillåtna liksom abort och försäljning av cannabis. Landet har den största medelklassen, högsta medelinkomsten av kontinentens länder och har mer eller mindre utrotat fattigdom. Konstitutionen begränsar den verkställande makten genom att den måste förhandla med oppositionspartier.
Alla statliga institutioners styrelser skall också innehålla medlemmar av oppositionen likaväl som det regerande partiet.
Ekonomiskt är agrara produkter och turism ledande, men man har också byggt upp en high-tech industri och är jordens största exportör av programvaror sett till folkmängden. De 12 skattefria zonerna erbjuder stora fördelar för entreprenörer som dLocal, ett digitalt betalprogram med högt värde på börsen i New York. Speciellt argentinska ”uppstickare”, trötta på de eviga ekonomiska problemen i hemlandet flockas hit, som Marcos Galperin med sitt MercadorLibre, ett e-handelsföretag som är det högst värderade företaget i Latinamerika.
President Luis Lacalle Pou leder en center-höger regering, men driver i stort samma politik som en tidigare center-vänster administrationen med stora insatser för utbildning och hälsovård. Han vill minska statliga utgifter genom att effektivisera byråkratin.
Under pandemin fokuserades på vaccinering och testning istället för långa lock-downs. På sex månader fick 70% av befolkningen två vaccinationer. Det var det första landet på kontinenten som öppnade sina skolor. 7000 dödsfall var långt ifrån dödstalen i övriga länder.
Givetvis finns det problem i landet. 30% arbetare och statligt anställda är fackligt anslutna, 16% i Latinamerika totalt, och det hindrar reformer. Karriärer baseras mera på senioritet än meritokrati. Detta gäller speciellt inom lärarkåren med gamla ”dåliga” lärare. De statliga bolagen och byråkratin är ineffektiva. Lacalle Pou har föreslagit kongressen ett paket av lagar för att komma tillrätta med problemen. Oppositionen menar att paketet är alltför hastigt sammanställt och drivit fram en folkomröstning i slutet av mars. Inga större protester har märkts och inslag av populism förekommer inte. Som en statsvetare sa: ”Det skulle vara omöjligt att ha en Donald Trump i det här landet”.
Grannen ARGENTINA
har stora, nästan omöjliga ekonomiska problem. Som man säger ”lämna Argentina för tio dagar och när du kommer tillbaka är allt förändrat, kom tillbaka efter tjugo år och allt är detsamma”. För tjugo år sedan kollapsade ekonomin efter det att en överenskommelse med IMF misslyckats och landet gick i konkurs – för sjunde gången! Och nu står man inför samma situation igen. Förhandlingar med IMF ser ut att misslyckas, pesosens värde har gått ner 50% och inflationen är över 50%. Fortsättning följer men den ser inte ljus ut. President Fernandez skall besöka Kina för att försöka få hjälp.
PERUS
nye president marxisten och läraren Pedro Castillo har det inte lätt. Under hans första sex månader har han haft fyra regeringar, den senaste i februari. Premiärministern i den tredje satt i tre dagar innan hans hustru och dotter anklagade honom för misshandel!
I CHILE
tillträder den nye presidenten Gabriel Boric i mars. Med sina 35 år är han den yngste presidenten i landet. Han var studentaktivist och är politiskt långt till vänster. Han gick till val på höjda skatter för de rika, mer makt åt ursprungsbefolkningen, ett reformerat pensionssystem och kraftfulla insatser för miljön. Skall bli intressant att se om han få igenom sina frågor i den mera konservativa kongressen.
MEXICO
Besökare kan inte missa de väldiga färgstarka muralmålningarna som finns över hela landet. Redan olmekerna, den första stora civilisationen i landet, målade på murar och väggar. Spanjorerna tog efter och använde muralmålningar i utbildningssyfte. Än mer populärt blev efter befrielsen och revolutionen i början av 1900-talet.
Målningarna användes för att manifestera en ny identitet för en befolkning som till stor del var analfabeter. De historiska händelserna från mayas och framåt skildrades av konstnärer som Diego Rivera, David Siqueiros och José Clemente Orozco. Dessa konstnärer, som alla också var verksamma i USA, skapade synen på Mexico och dess historia. Rivera var kritisk till spanjorerna och katolska kyrkan och hyllade mayakulturen, Orozco mera tolerant och skildrade sammansmältningen av spanjorer och ursprungsbefolkningen, mestiserna. Älskad är hans målning i en skola i Mexico City som framställer conquistadoren Cortés och hans tolk och älskarinna Malinche, som födde honom ett barn som anses vara en av de första mestiserna.
I dag har muralmålningarna fått en renässans. Privata som statligt och kommunalt betalda målningar dyker upp i städer och byar. De anses vara en källa till sammanhållning och enande inom befolkningen och man har märkt att där de finns har också brottsligheten gått ner.
Våren närmar sig också och låt oss hoppas att krigets vindar drar förbi så att vi kan gå ut fredlig värld.
Med bästa LATA saludos
Tbz och styrelsen