Kära LATA – medlemmar,
Här i Sverige har vi härliga sensommardagar, vilka jag personligen tillbringar inomhus, gipsad för ett fotledsbrott.
Skolorna har börjat och så har också vi. Höstens första styrelsemöte är avklarat och vi ser fram mot Travel News Market, TNM, den 7 november, då ett antal av v åra medlemmar kommer att visa upp sina produkter. Idag har vi ett tiotal fasta anmälningar och flera intressenter och vi hoppas nå vårt mål på femton deltagare. Vi återkommer med information. Pricka in dagen för ett besök!
Turistrådet i Västsverige står som arrangör av ATTA, Adventure Travel Trade Associations Adventure Travel Trade Summit den 16 september i Göteborg. Flera av våra medlemmar har anmält sitt deltagande.
Varmare än här är det i Amazonas området, där kraftiga bränder rasar, som utöver effekterna på natur och klimat orsakat en världspolitisk storm. Brasiliens nyvalde president Jair Bolsonaro anklagas för att ha uppmuntrat till bränder genom sin politik att exploatera regnskogsområdet. E U och G 7 gruppen har erbjudit sig hjälp, som först tillbakavisats, men som nu accepterats. Bränder i regnskogen är naturliga och nödvändiga, men de får inte gå till de överdrifter, som dagens. Vi skall också komma ihåg att det brinner i Afrika och i stora områden i Sibirien.
På 1960 -70-talen uppmärksammades jag på Amazonas enorma betydelse, som upptagande kol och producent av syre. Och dess enorma artrikedom. Redan då skövlades delar av området genom illegal avverkning och förflyttning av bofasta eller nomadiserande stammar. Mina vänner, författaren och upptäcksresanden Rolf Blomberg och regissören och filmare Torgny Anderberg dokumenterade överträdelserna i sina filmer, TV -dokumentärer och böcker. Torgny producerade sin film ” Den röda vägen”, som skar som ett sår genom delar av Amazonas och ” Campa – Campa” om utnyttjade indianer. Jag följde dem på resor, skrev artiklar och försökte få vår bransch att bedriva en hållbar turism. Men politiska och ekonomiska intressen är en svår motståndare. Kommer ihåg hur kineserna låg bakom planeringen av en väg genom Pantanals våtmarksområde. Man måste ha snabb tillgång till Stilla Havshamnar för de jordnöts- och oljepalmsodlingar men planerade i regnskogen. Förståelsen har blivit större, många goda insatser görs, men vi får aldrig förtröttas i räddningsarbetet av det väldiga Amazonas. Våra medlemmar är utmärkta företrädare för hållbar turism och utför ett framstående miljöarbete. Ständigt uppmärksammas de internationellt med utmärkelser av skilda slag. Har arbetat med Metropolitan ute på Galapagos och med Limas Tours i Amazonas.
Det hettar till litet varstans i Latinamerika.
I Paraguay har en stor skandal seglat upp, då det uppdagats att presidenten gjort en hemlig deal med Brasilien och Bolsonaro angående den gemensamt ägda Itaipu, jordens största hydroelektriska damm. Enligt det nya avtalet skulle Paraguay förlora intäkter, gå miste om billig el och endast ha rätt att sälja sin del av elkraften till ett brasilianskt monopolföretag. När avtalet uppdagades drog sig Brasiliens tillbaka. Oppositionen i Paraguay hotar att ställa presidenten inför riksrätt. 2023 skall basavtalet mellan länderna re Itaupi återförhandlas.
I Argentina blev det en svidande förlust för Macri i primärvalen till höstens presidentval. Hans teknokratiska regering gick för hårt och för snabbt fram med att sanera landets finanser. Nu ser det ut att åter bli en peronistisk president.
Perus president sedan 16 månader Martin Vizcarra har uppmanat parlamentet, regeringen och sig själv att avgå och utlysa nyval. Han menar att landet är så korrupt, att en helt ny ledning måste tillträda. Alla nu levande ex-presidenter sitter antingen i husarrest, fängelse eller försöker undkomma anklagelser. Expresident Ala Garcia tog sitt liv för någon månad sedan. Givetvis möter han motstånd från alla inblandade. Och vilka skall ersätta?
Slår ett slag för de fascinerande natursköna och märkliga områdena västra Sydamerika, från Atacama-öknen i norra Chile in över gränsen till Bolivia med sina laguner och sjöar på högslätterna till den väldiga saltöknen Uyuni. Den heta Atacama med sina Moon och Death Valleys, där saltet och leran skapat märkliga formationer, som påminner oss om ett månlandskap. Tatios gejser- område ligger än 4000 meter ö.h. i ett andinskt landskap med små byar. Här strövar grupper av de tåliga vicunas. Vidare till saltsjön ”Gran Salar de Atracama”, där färggranna flamingos häckar. Mot den bolivianska gränsen och Hito Cajon med ett högslättslandskap med heta källor, gejsrar och laguner, där upp mot 30 000 flamingos har sin hemvist. Final vid jordens största saltöken Uyuni i Bolivia. Uyuni är lika stort som Skåne! Ute i den väldiga vita öknen dyker det upp ”öar” med högresta kaktusar. Numera finns här spektakulära hotel, gjorda av salt. Slicka inte på väggarna! En annorlunda del av vårt Sydamerika, som vi kan uppleva med våra medlemmar Condor Travel Peru, www.condortravel.com, KMS Travel, www.kmstravel.cl och Latitud 90, www.latitud90.cl.
I ” gamla tider” tog man tåget till Machu Picchu från järnvägsstationen San Pedro I Cuzco. Nu är stationen uppgraderad och INCARAIL har startat sina resor mot MP här. PERURAIL vill troligtvis följa efter. Resan tar fyra timmar. Under regnperioden januari-april kommer tågen dock att gå från Ollantaytambo i den heliga dalen, som de gör idag. Det var här, i Cuzco som ” Sendero luminoso” guerillan sprängde en vagn, där flera dödades. Vagnen var inte kopplad till tåget och terroristerna ville visa att de fanns överallt, men i detta fall inte hade avsikt att döda. I sista minuten kopplades dock vagnen till tåget, som var fullbokat, med tragiskt resultat.
Vår medlem PURE, Centralamerika, marknadsför det intressanta, men ur säkerhetssynpunkt, något tveksamma Honduras. De har en tur, som startar uppe i San Pedro Sula och omfattar maya-staden Copán med sina stora stenhuvud, stelaes, i långa rader och med eleganta dekorationer. Andra sidan gränsen ligger mot Mexiko ligger den stora mayastaden Tikal. Turen avslutas ute på härliga Roatán – öarna, belägna vid jordens nästa korallrev. www.pure.tours.
Har Ni hört talas om Huacachina? Troligtvis inte! Det är en oas ute i kustöknen i sydvästra Peru, cirka fem kilometer från staden Ica. Den lilla byn med cirka hundra invånare är byggd runt en naturlig sjö. Runt finns väldiga sanddyner, där man kan idka ”sandboarding” och åka i små fyrhjulingar kallade areneros.
Levande mumie i öknen; Maria Reiche, ”Lady of the Nazca Lines”.
När jag är nere i öknen, kommer ett möte med den verkliga experten på de svårtolkade Nazca-linjerna, Maria Reiche upp i mitt minne.
Hon stod där och väntade på oss; en lång, mager kvinna med ett ansikte som pergament. Min vän George Althaus från Lima Tours hade ordnat mötet med den legendariska Maria Reiche, som hade vistas i Peru sedan 1932, då hon lämnade ett Tyskland, som hon ”ville komma så långt ifrån som möjligt”. Hon hade studerat matematik i Hamburg och verkade som lärare i Lima. Blev assistent till den amerikanske arkeologen Paul Kosok, som studerade gamla bevattningsanläggningar och hade upptäckte ”Nazca-linjerna”, märkliga jättelika figurer av fåglar, spindel, apor och andra varelser i öknen La Pampa, nära kusten i västra Peru, cirka 300 km söder om Lima. Han hade förstått att de inte hade med bevattning att göra. Däremot hade han funnit en linje som pekade direkt mot den nedgående solen den 22 juni och alltså markerade vintersolståndet. Han intresserade Maria Reiche, som kom att tillbringa resten av sitt liv nere i La Pampa med att studera och forska kring linjerna. De skapades under ett tidsspann från 500 f.Kr. till 500 e.Kr. Hon tog inte ställning till vad de egentligen betydde, men höll fast vid att de var astronomiska instrument. Hon vakade över ”sina linjer” både från experter och myndigheter. Trodde inte på schweizaren Erich von Dänikens populära teorier, att linjerna var uppställningsplatser för tefat, som i en svunnen tid hade landat med utomjordiska varelser/gudar, som medfört en genetisk fabrik och från denna framställt homo sapiens. Hon hade bryskt avvisat Wennergren Foundations erbjudan om experthjälp;
”Experter, vad då, jag har varit här i 40 år, är jag inte expert? ”
Maria förde oss ut i ökenlandskapet och förklarade de linjer vi närmade oss. Hon talade om parallella linjer och bågar med olika radier. Plötsligt blev hon tyst, bara stirrade, försvann in i sina tankar. Hon stod så en lång stund och jag kommer ihåg, att George till slut sa ”Maria, rör på Dig, annars man kan tro att Du är en mumie och ställer in Dig på museum!” Hon tog sig tid, innan hon återupptog sin föreläsning. Vi återvände till hennes mycket enkla hus. Där gav hon mig sin bok ”Mystery on the Desert”, innan hon åter tog sina instrument och stege och gav sig ut mot sina linjer!
1994 sattes Nazca-linjerna på världsarvslistan av UNESCO. Maria levde hela sitt liv på La Pampa. Hon blev blind och fick hudcancer, men fortsatte oförtrutet att studera och föreläsa om linjerna till sin död 1998 vid 95 års ålder i Lima. Hon blev peruansk medborgare och vid sin död sörjdes hon som en nationell hjälte. Hon begravdes under högtidliga former nära linjerna, som president Fujimori föreslog skulle döpas om till Reiche – linjerna.
Så önskar vi Er alla en fin och givande höstsäsong
Lalle Bz.
Du kan också hämta denna rapport som en PDF (om du t.ex. vill skriva ut)