Bästa LATA-medlemmar!
Förhoppningsvis går vi nu mot ljusare tider; Lucia, vintersolståndet, jul- och nyårshelger. En ljuspunkt under den kulna hösten var TNM, Travel News Market, som går från klarhet till klarhet. LATA deltog med sju av våra transatlantiska medlemmar. Generellt var man mycket nöjd med dagen, även om någon missat flyg bidrog till en alltför kort dag för någon av våra utställare. Vi ser redan till nästa års TNM.
Framför oss har vi vår egen DAL, Día America Latina, den 10 mars 2020, då vi samlas till en workshop med utställare från skilda delar av Latinamerika. Förra året var mycket lyckat och vi hoppas på samma eller bättre resultat nästa år. Vi återkommer med detaljer men blocka redan nu kvällen den 10 mars. Innan dess har vi vårt årsmöte den 25 februari. Kallelse kommer att skickas i sedvanlig ordning.
Våra latinamerikanska länder har upplevt en mer tumultartad höst än vanligt.
I den förra krönikan kunde vi berätta att Perus president Vizcarra blev trött på all korruption bland politiker och upplöste kongressen. Sedan dess har vi fått se ett presidentval i Bolivia, som ogiltigförklarades på grund av allt för grova röstmanipulationer och president Evo Morales lämnade landet och for till kollegan Obrador i Mexiko. Fortsättning följer.
I Ecuador fick president Lenin Moreno ta tillbaka höjningarna av bensinpriset, sedan ursprungsbefolkningen mobiliserats i våldsamma gatuprotester. Positivt för min dotter med man som kunde njuta av utmärkt service som enda kunder på haciendas i landet.
I det välmående Chile blev protesterna verkligt våldsamma och militär sattes in. Här började det med höjning av transportpriser, som sedan utvecklade sig till att krav på att konstitutionen, som härstammar från Pinochet tiden, skulle skrivas om.
I Colombia var det allmänt missnöje med regeringen som fick folk från skilda kategorier att ansluta sig till gatudemonstrationerna. Tydligt är att man reagerar mot en ”gammal” korrupt politisk klass och att skillnaden mellan de mycket rika och vanligt folk blir allt tydligare.
I Uruguay valdes, något överraskande, den 46-årige Luis Lacalle Pou från centern/högern till president. Hans far innehade ämbetet på 1990-talet.
Brasiliens expresident Lula da Silva släpptes ut ur fängelset i början av november. Han var dömd för tagande av muta i den stora skandalen kring byggföretaget Odebrecht som uppdagades genom operation Lava Jato”, biltvätt” och omfattade politiker i ett stort antal sydamerikanska länder. Domen ansågs politisk. I Brasilien erbjuder vår medlem Compass Brazil en spännande kryssning i Anavilhanas nationalpark, som ligger i Amazonas regnskog och består av hundratals öar i Rio Negro-floden. Turen på 6 dagar startar och slutar i Manaus.
Man får uppleva det dramatiska mötet mellan floderna Solimoes och Rio Negro, samt även möjligheten att se ”Amazonas lejon”, den väldiga piracuru – fisken, som kan bli nära tre meter lång och väga upp mot 150 kilo. Man badar bland de trevliga ”skära” Amazonas- delfinerna. Varför skära? Jo, när Amazonas- delfinerna blir äldre blir deras blodkärl mera ytliga och färgar huden. Man besöker också i byar inne in regnskogen och längs floden och får uppleva härliga solnedgångar. Kontakta www.compassbrazil.com.
Fick just besök av en god vän som återkom från en utbildningsturné i Brasilien. Han hade besökt Ouro Preto, som han varmt rekommenderade. Ouro Preto uppe i Minas Gerais var centrum för guldbrytningen och blev en mycket rik stad med ett flertal rikt dekorerade barock-kyrkor. Här verkade den skicklige skulptören Aleijadinhos. Det sägs att han mot slutet av sin levnad blev så darrhänt att han inte kunde skulptera, men att man band hans händer så att han fortfarande kunde skapa sina verk. Vad som än mer imponerade på min vän var Inhotims enorma botaniska trädgårdar och konstgallerier, belägna cirka 60 kilometer från Belo Horizonte.
Inhotim är skapat av gruvmagnaten Bernardo Paz, som 2017 dömdes till långvarigt fängelsestraff för korruption. Botaniska trädgården omfattar hela 20 kvadratkilometer. Här finns 5000 skilda växtarter, bland dessa 1300 olika palmsorter. Jordens största blomma Carrion, eller ”stink-blomma”, har inplanterats och blommat vid ett fåtal tillfällen. Inhotim är ett av världens största öppna konstgallerier med cirka femhundra stora verk av framstående moderna konstnärer. Verken finns i gallerier och i gigantiska format ute i naturen. Ett sensationellt, högklassigt resmål. Compass arrangerar resan dit.
Vår medlem Inkaterra i Peru fortsätter sitt oförtröttliga arbete med att bevara mångfalden i naturen. Tillsammans med Smithsonian Institute och Development Bank of Latin America skapar man en hållbar landskapskorridor genom nedre delen av Madre de Dios- området i Amazonas peruanska regnskog till den Bolivianska gränsen. Man meddelar vidare att plastflaskor, glas etc. har ersatts av återvinningsbart glas på företagets alla hotell. www.inkaterra.com
Hos medlemmen Condor Travel finner jag en fascinerande tur, som jag önskar kunna genomföra, bergsklättring i Huayana Potosi i Bolivia. Hela turen inkluderar dagar i La Paz, på Sol-ön i Titicaca med dagsvandringar, tre dagars lektioner i bergsklättring och så uppför Huayana Potosi på 6 088 meters höjd. Ett frestande 13 dagars väl genomtänkt program. Ni som har äventyret inom Er, försök och sälj sedan till era kunder. Condor har också en annorlunda rundtur i La Paz, med en skoputsare ”lustra bota” som ger en annorlunda syn på denna kaotiska stad. I turen ingår också. En tur med linbanan ”Teleférico”, den längsta och högsta på vår jord. Och med fantastisk utsikt! www.condortravel.com
I Guatemala slår jag ett slag för provinsen Petén uppe i nordöst. Ett landskap med regnskog och sjöar, men också ett betydelsefullt gammalt maya-centrum. Här finner vi Tikal, ständigt under utgrävning, på sin tid en stor stad med mellan 100,000 och 200,000 invånare. Den astronomiskt intresserade kan här studera pyramidbyggnaderna, vars konstruktion gav olika skuggor under dagen med betydelse för Maya kalendern. Man kan ta sig härifrån till den lilla sömniga byn Uaxactún med en av de äldsta utgrävda pyramiderna, som är cirka 3000 år gammal.
Under en av mina resor upp till Tikal under inbördeskrigets dagar, försenades vår avgång från Guatemala City. Jag kunde se planet litet vid sidan om. Man sysslade med något runt det. Jag frågade en tjänsteman vad som hänt? Han berättade att planet kommit från Flores/Tikal där det hade varit strider och flera militärer hade dödats. Kropparna hade lastats i planet och nu måste man ta ut dem och tvätta bort blodet innan vi kunde flyga. Jag sade inget till våra resenärer, utan vi väntade lugnt till vi kunde gå ombord. Vi fick en härlig dag utan stridigheter. Resor i hela Centralamerika ordnas av www.pure.tours.
Norwegian meddelar att man sålt sitt argentinska inrikesbolag Air Argentina till JetSmart Airlines. Norwegian flög från Buenos Aires till åtta inrikes destinationer. De internationella flygningarna fortsätter som tidigare.
I Argentina finns det numera exceptionella rundturer i Patagonien med start i den tidigare oljestaden Comodoro Rivadavia. Här kan man följa i Darwins och Bruce Chatvins fotspår genom ett landskap med märkliga klippformationer, grottor, Canyons och vattenhål. Över ett stäpplandskap med bland andra maror, strutsar, Rhea, och bältor. Till Bustamente – bukten med sitt rika djurliv; sjölejon, delfiner, flera arter av pingviner på isolerade öar. Designer Trips har lagt upp ett utmärkt program, men det kan säkert också erhållas via vår medlem CYNSA. www.cynsa.com.ar
Det nyligen avslutade presidentvalet i Argentina återförde en peronistisk president, Alberto Fernández till makten efter det att höger/centerns Mauricio Macri misslyckats med att sanera ekonomin.
Juan Péron kom till makten 1946 och min gamla bekant, engelsmannen Bobby Begg startade sin resebyrå City Service i Buenos Aires 1947. Han hade problem med peronisterna som ville förstatliga hans byrå, men han lyckades klara sig, troligtvis genom tvingande inbetalningar till någon av Evita Pérons fonder.
En gång satt vi och pratade om musikalen ”Evita”, som jag gillade. Bobby klarade inte av att se den! En gång i Los Angeles hade en ledig eftermiddag och ”Evita” spelades på teater mitt över gatan från hans hotell. Han beslöt att äntligen se den. Gick till teatern, men vid biljettluckan vände han, såg den som en förgudning av Evita och peronismen! Nu är både Juan, Evita och Bobby borta, men peronismen lever- om än i skilda skepnader.
Vi på LATA – NORDIC önskar alla våra medlemmar
FELIZ NAVIDAD y PROSPERO ANO NUEVO